Onze Club

SV Klinkum Abteilung Radsport

De organisatie van de jaarlijkse MTB toertocht in Herkenbosch is in handen van de Duitse wielervereniging SV Klinkum.


SV-Klinkum 1919 e. V. is oorspronkelijk als voetbalclub opgericht in het stadsdeel Klinkum van de stad Wegberg (D), kort over de grens bij Herkenbosch. Sinds 2010 is een wielerafdeling ontstaan die nu meer dan 40 actieve leden telt, zowel racefietsers als mountainbikers. 

In 2012 is de eerste mountainbike toertocht georganiseerd. De eerste jaren werd alleen gestart in Duitsland. Sinds 2016 kwam daarbij de startplaats Herkenbosch, mede omdat een groot deel van de toertocht over Nederlands grondgebied verloopt. 

Door onbekendheid was de toeloop in het begin beperkt. Later kreeg de toertocht lovende kritieken waardoor de deelname van Nederlandse en Belgische mountainbikers opliep naar 50% van het totaal aantal starters. Ook cyclocrossers en gravelbikers weten de weg naar Herkenbosch ondertussen te vinden. Heb je een E-MTB, ook dan ben je van harte welkom. De afgelopen jaren lag het deelnemers aantal telkens boven de 400. 

Omdat het lastig is alle vergunningen te krijgen in 2 landen, is deze toertocht uitgegroeid tot een unicum, het parcours gaat door de 2 landen, je kan starten in 2 landen en het deelnemersveld is internationaal. Op de pauzeplaatsen hoor je een mengelmoes van Duits, Limburgs en Nederlands en ook onderweg hoor je alle talen door elkaar. Dat maakt naast de prachtige natuur deze toertocht tot een unieke beleving.

Onze toertocht is mede mogelijk gemaakt door samenwerking met:
Staatsbosbeheer
Gemeente Roerdalen
Provincie Limburg
Stadt Wegberg